Workshop Μύο – περιτονιακής θεραπείας, trigger – points (IMTT®) ’18 – ΑΘΗΝΑΣ

--Διαθέσιμες θέσεις: 20

ληροφορίες & Δικαίωμα συμμετοχής

Το ΚΔΒΜ1 «epimorfosis» προτίθεται να διοργανώσει Workshop με θέμα “Μυοπεριτονιακoί  παράγοντες σε πόνο και δυσλειτουργία της ωμικής ζώνης” υπό την αιγίδα της IMTT® (Interessengemeinschaft fur Myofasziale Triggerpunkt – Therapie) που εδρεύει στην Ελβετία.

Το σεμινάριο διαρκεί 2 μέρες και θα διεξαχθεί

στην Αθήνα στις 27 – 28 Ιανουαρίου 2018

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ

Με την αποπληρωμή εκδίδεται τιμολόγιο ή απόδειξη.

Για την εγγραφή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά.

Για την οριστικοποίηση της συμμετοχής θα πρέπει να προκαταβληθεί το ποσό των 50 ευρώ σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

Εθνική Τράπεζα: 217/441034-39 (IBAN GR6801102170000021744103439) ή
Τράπεζα Πειραιώς: 5238-070348-955 (ΙΒΑΝ GR5501722380005238070348955) ή
Alpha Bank: 708002002013410 (ΙΒΑΝ GR4801407080708002002013410) ή
Eurobank: 0026.0037.01.0201090153 (ΙΒΑΝ GR4502600370000010201090153)

Δικαιούχος: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΕ

Μπορείτε επίσης να κάνετε τις πληρωμές σας με ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (χωρίς δική σας επιβάρυνση) από τα παρακάτω links:

money-coinΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ (50€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΠΟΣΟΥ (150€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ (200€)

 

 

 

το αργότερο μέχρι τις: 12 Ιανουαρίου 2018 (ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ)

Το υπόλοιπο ποσό των 150 ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί σε έναν από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ή μέσω κάρτας, τουλάχιστον δύο μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από υπαιτιότητα της “epimorfosis” η προκαταβολή επιστρέφεται αμέσως.

Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου θα επιβεβαιώνεται με επιστολή που θα αποστέλλεται στους συμμετέχοντες με e-mail ή/και με sms.

Παρακαλείστε να μην αγοράζετε αεροπορικά εισιτήρια (ιδίως αν είναι από αυτά που δεν ακυρώνονται ή αλλάζουν) έως ότου λάβετε την παραπάνω επιστολή επιβεβαίωσης ότι το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί.


epimorfosis_logoΤόπος Διεξαγωγής Αθήνα:

Αίθουσα σεμιναρίων «epimorfosis»
Καραολή & Δημητρίου (πρώην Ελευθερίας) 105, 183 45 – Μοσχάτο
Τηλ.: +30 210 4829303

 

Το ΚΔΒΜ1 “epimorfosis” διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής της αίθουσας διεξαγωγής και των καθηγητών ανάλογα με την διαθεσιμότητα τους.

Αριθμός Συμμετεχόντων: Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβεί τα 20 άτομα. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από 20 θα τηρηθεί λίστα αναμονής με βάση την ημερομηνία οριστικοποίησης της συμμετοχής (κατάθεση προκαταβολής).

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής αναγνωρισμένη από την IMTT® και παρέχεται έντυπo υλικό (σημειώσεις) παρακολούθησης.

Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε φυσιοθεραπευτές – εργοθεραπευτές – ιατρούς.

Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.

Γενικές Πληροφορίες

149_2Εργαστήριο της IMTT : Μυοπεριτονιακoί παράγοντες σε πόνο και δυσλειτουργία της ωμικής ζώνης

Τμήματα του μυοπεριτονιακού σύστηματος του ώμου μπορούν να αποτελούν πηγή συμπτωμάτων τοπικά ή απομακρυσμένα. Παράλληλα, η μειωμένη κινητικότητα, το μειωμένο μήκος ή η αδυναμία επιστράτευσης μυοπεριτονιακών κατασκευών μπορεί να αποτελεί συμβαλλόμενο παράγοντα σε μία σειρά από δυσλειτουργίες, όπως η υπακρωμιακή πρόσκρουση και οι δυσκινησίες της ωμοπλάτης.

H ΙΜΤΤ ( Interessengemeinschaft für myofasziale Triggerpunkt-Therapie – Εταιρεία για τη Θεραπεία Σημείων Πυροδότησης) αποτελεί μία προσέγγιση, που στοχεύει στη θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου (myofascial trigger points), καθώς και στην βελτιστοποίηση της κινητικότητας του μυοπεριτονιακού συστήματος.

Η προσέγγιση εμπεριέχει τη χρήση συστηματικών διαδικασιών υποκειμενικής και αντικειμενικής αξιολόγησης για τον εντοπισμό μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών. Παράλληλα, χρησιμοποιεί συστηματικές διαδικασίες κλινικού συλλογισμού, όπως η επαναξιολόγηση των ευρημάτων της υποκειμενικής και φυσικής εξέτασης, καθώς και την ανάλυση συμβαλλόμενων παραγόντων, φυσικών βλαβών και παθοβιολογικών μηχανισμών πόνου.

Στο σεμινάριο αυτό η φιλοσοφία της μεθόδου συνδυάζεται με διαδικασίες συστηματικής αξιολόγησης και θεραπείας που προκύπτουν από τον κινητικό έλεγχο και την ορθοπεδική αξιολόγηση για να προσεγγίσουν συχνά προβλήματα της περιοχής του ώμου όπως η υπακρωμιακή πρόσκρουση, η αστάθεια, οι δυσκινησίες της ωμοπλάτης και οι τενοντοπάθειες. Κατά αυτό τον τρόπο, το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε θεραπευτές που έχουν κλινικό ενδιαφέρον σε προβλήματα ώμου.

Στο πρακτικό κομμάτι του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν δια χειρός τεχνικές θεραπείας μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου, καθώς και τεχνικές κινητοποίησης περιτονίων στην ωμική ζώνη, με βάση την προσέγγιση IMTT. Μέσα από τις εφαρμογές θα συζητηθούν κλινικά παραδείγματα σχετικά με το ρόλο μυοπεριτονιακών δομών σε προβλήματα υπακρωμιακής πρόσκρουσης και δυσκινησιών της ωμοπλάτης .

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί τμήμα του συνολικού εκπαιδευτικού προγράμματος της IMTT και προαπαιτούμενο για τη διαδικασία πιστοποίησης Myofascial Trigger Point Therapist IMTT®.

Το παρακάτω σχεδιάγραμμα παραθέτει το πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα της IMTT:

  GR_IMTT_PROGRAM

Εργαστήριο ωμικής ζώνης

Περιεχόμενο: Αξιολόγηση και θεραπεία δυσλειτουργιών του ώμου με έμφαση στο μυοπεριτονιακό σύστημα.

Λέξεις κλειδιά: Υπακρωμική προστριβή, δυσκινησίες της ωμοπλάτης, τενοντοπάθειες,.

Στόχοι:

Οι συμμετέχοντες εισάγονται σε θεωρητικές γνώσεις σχετικά με το ρόλο των μυοπεριτονιακών κατασκευών του ώμου σε καταστάσεις τυπικής εμβιομηχανικής λειτουργίας άλλα και δυσλειτουργίας. Καταστάσεις μυοπεριτονιακής δυσλειτουργίας συνδέονται με κλινικά πρότυπα που παρουσιάζονται συχνά στην ωμική ζώνη. Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου επικεντρώνεται στις διαδικασίες αξιολόγησης και δια χειρός θεραπείας που στοχεύουν στη δυσλειτουργία του μυο – περιτονιακού συστήματος. Συγκεκριμένα, στο σεμινάριο παρουσιάζονται δια χειρός τεχνικές στην περιοχή του μυοπεριτονιακού επώδυνου σημείου πυροδότησης, δια χειρός τεχνικές για την μεταβολή της κινητικότητας των περιτονιών, διατάσεις, ασκήσεις χαλάρωσης, ασκήσεις λειτουργικής επανεκπαίδευσης και εργονομικές συστάσεις.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της IMTT: http://www.imtt.ch

 

Καθηγητής

Κυπριώτης ΚωνσταντίνοςΚώστας Κυπριώτης PT, MSc, IMTT Instructor

Ο Κώστας Κυπριώτης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η κύρια ενασχόληση του αφορά τη φυσιοθεραπευτική προσέγγιση ασθενών με κινητικές δυσλειτουργίες, λόγω βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και την πολλαπλή σκλήρυνση. Παράλληλα, ασχολείται με προβλήματα μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών, που προκύπτουν σε διάφορες ομάδες ασθενών.

Εκπαίδευση – εξειδίκευση

Αποφοίτησε, το 2003, από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών.

Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων επιπέδου Master of Sciences από τα πανεπιστήμια Brunel του Λονδίνου (2005, MSc Neurorehabilitation) και Καποδιστριακού Αθηνών (2011, MSc “Μεταβολικές Παθήσεις των Οστών”, Ιατρική Σχολή Αθηνών).

Σε επίπεδο μεταπτυχιακής κλινικής μετεκπαίδευσης έχει πιστοποιηθεί από μεθόδους αποκατάστασης όπως:
• Maitland Concept (IMTA)
• PNF (IPNFA)
• Clinical Neurodynamics (NDS και NOI)
• Acupuncture (Norris Health)
• Kinematic Taping (IKTA)
• Fascial Manipulation (Stecco).
• Επιπρόσθετα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια καθηγητών, όπως ο Mark Jones, ο Paul Hodges, ο Lorimer Moseley και ο Angelo Maravita

Διδακτικό Έργο

Mετά την απόκτηση μετατπυχιακού τίτλου στη Νευροαποκατάσταση από το πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου παρακολούθησε το πρώτο σεμινάριο της προσέγγισης Bobath, για την αποκατάσταση ενηλίκων ασθενών με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, το 2008. Έκτοτε έλαβε μέρος σε κλινικά σεμινάρια της προσέγγισης σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ παράλληλα διετέλεσε υποψήφιος εκπαιδευτής της International Bobath Instructors Teaching Association (IBITA). Η IBITA αποτελεί ένα διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό, που παρέχει μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση σε Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ιατρούς και Λογοθεραπευτές σχετικά με την προσέγγιση Bobath. Από το 2017 είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής σεμιναρίων Bobath από την IBITA.

Παράλληλα, ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο του μυοπεριτονιακού συστήματος σε θέματα κινητικού ελέγχου και κινητικής δυσλειτουργίας. Το 2009 ξεκίνησε την παρακολούθηση σεμιναρίων μυοπεριτονιακής δυσλειτουργίας της Interessengemeinschaft für myofasziale Triggerpunkt-Therapie – IMTT®. Η IMTT (imtt.ch) είναι ένας Ελβετικός οργανισμός που παρέχει μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση σε Φυσικοθεραπευτές, και Ιατρούς, σχετικά με την αξιολόγηση και τη θεραπεία μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών. Το 2010 μετά από κλινική εκπαίδευση στην Ελβετία πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις για την απόκτηση της πιστοποίησης IMTT Trigger Point Therapist και συνέχισε την εκπαίδευση του ως υποψήφιος εκπαιδευτής της μεθόδου. Από το 2014, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής κλινικών σεμιναρίων της IMTT.

Το 2015, έγινε εκπαιδευτικό μέλος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας Foot Science (footscienceinternational.co.nz). Η foot science είναι διεπιστημονική ομάδα που ασχολείται με τη μελέτη προβλήματων του άκρου πόδα, καθώς και με την αντιμετώπιση τους μέσω της διαμόρφωσης ορθωτικών πελμάτων.

ΔημοσιεύσειςΣυνέδρια

Kypriglis-Kypriotis K., Tsiringakis G., Lampropoulou S. and Nowicky A. V. (2006) Corticospinal Excitability Changes Following Functional Electrical Stimulation of the Tibialis Anterior Muscle in Healthy Humans. Proceedings of Physiological Society 1, PC18 Poster Communications.

Lampropoulou S., Tsiringakis G., Kypriglis-Kypriotis K. and Nowicky A. V. (2006) The Impact of Exercise on Performance of an Arm Flexion Force-matching-task. Proceedings of Physiological Society, 07/06 PC 50 Poster Communications.

Κυπριώτης Κ. (2007) Νευρομυϊκές Δυσλειτουργίες σε Μυοπάθειες. Παρουσίαση: 17ο Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2008) Ρομποτική Εξάσκηση για τη Λειτουργική Αποκατάσταση του Άνω Άκρου, μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. 18ο Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2012) Η Διαδρομή από την Αξιολόγηση στη Θεραπεία για την Φυσιοθεραπευτική Προσέγγιση Ασθενών με Αγγειακό ΕγκεφαλικόΕπεισόδιο. Εργαστηριακή Παρουσίαση: 11η Ογκολογική Ημερίδα. Νοσοκομείο Αθηνών «ο Άγιος Σάββας».

Κυπριώτης Κ. (2014) Tο μυοπεριτονιακό σύστημα ως πηγή συμπτωμάτων στον σπονδυλικό πόνο. Παρουσίαση: 28ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Φυσικοθεραπευτών. Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2015) Ο ρόλος των αισθητικών ερεθισμάτων στο στασικό προσανατολισμό. Κλινική συσχέτιση με τη μέθοδο Bobath. Παρουσίαση: 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη.

Κυπριώτης Κ., Μαντά Ευαγγελία (2015) Η επιλεκτική κίνηση της πυέλου ως μέρος του στασικού ελέγχου και της λειτουργικής δραστηριοποίησης στον ενήλικα. Εργαστηριακή Παρουσίαση: 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη.

Κυπριώτης Κ., Μαντά Ευαγγελία (2015) H δυναμική σταθεροποίηση της ωμοπλάτης πάνω στον θωρακικό κλωβό, για την κίνηση του χεριού μακριά από το σώμα (προσέγγιση) σε νευρολογικούς ασθενείς. Εργαστηριακή Παρουσίαση: 29 Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦ, Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2015) Αξιολόγηση και αποκατάσταση ενηλίκων νευρολογικών ασθενών σε επίπεδο δραστηριότητας. 29ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦ, Αθήνα

Κυπριώτης Κ. (2016) Επίδραση Μυοπεριτονιακών Παρεμβάσεων στον Πόνο και στην Κινητική Δυσλειτουργία της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. 30ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦ, Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2016) Μυοπεριτονιακές Εφαρμογές σε Πόνο και Κινητική Δυσλειτουργία της ΟΜΣΣ. Εργαστηριακή Παρουσίαση: 30 Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦ, Αθήνα.

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Ημέρα 1η

09.00 – 09.30 Εισαγωγή στο σεμινάριο
09.30 – 10.30 Διάλεξη: Το μυοπεριτονιακό σύστημα μέσα στις κατηγορίες κλινικού συλλογισμού
10.30 – 10.45 Διάλειμμα
10.45 – 11.45 Διάλεξη: Το μυοπεριτονιακό σύστημα μέσα στις κατηγορίες κλινικού συλλογισμού (συνέχεια)
11.45 – 13.00 Διάλεξη: Εμβιομηχανική της ωμικής ζώνης
13.00 – 14.00 Διάλειμμα
14.00 – 15.30 Πρακτική: Αξιολόγηση στασικών και κινητικών δυσλειτουργιών της ωμοπλάτης
15.30 – 15.45 Διάλειμμα
15.45 – 17.30 Πρακτική: Εφαρμογή θεραπευτικών τεχνικών

Ημέρα 2η

09.00 – 10.30 Πρακτική: Αξιολόγηση στασικών και κινητικών δυσλειτουργιών της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης
10.30 – 10.45 Διάλειμμα
10.45 – 12.00 Πρακτική: Εφαρμογή θεραπευτικών τεχνικών
12.00 – 12.30 Διάλειμμα
12.30 – 14.00 Εφαρμοσμένος κλινικός συλλογισμός
14.00 – 15.00 Ανάλυση περιπτώσεων
15.00 – 15.30 Ερωτήσεις – σχόλια

Προτεινόμενα Ξενοδοχεία Διαμονής

Μπορείτε να κάνετε απ’ ευθείας την κράτησή σας δηλώνοντας το όνομα της epimorfosis.

ΑΘΗΝΑ

Hotel Delfini** τιμή μονόκλινου με πρωινό 45 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο
τηλ.: +30 210 9415364 & 9415373