Κρανιο – γναθική Δυσλειτουργία – CMD (Cranio – Mandibular Dysfunction) ’18 – ΑΘΗΝΑΣ

--Διαθέσιμες θέσεις: 20

Πληροφορίες & Δικαίωμα συμμετοχής

Το ΚΔΒΜ1 «epimorfosis» προτίθεται να διοργανώσει σεμινάριο Κρανιο – γναθική Δυσλειτουργία -CMD (Cranio- Mandibular Dysfunction) του εκπαιδευτικού οργανισμού IFCFS – Interdisciplinary Forum of Cranio – Facial Syndromes.

Το σεμινάριο διαρκεί 2 μέρες και θα διεξαχθεί:

στην Αθήνα στις 02 – 03 Ιουνίου 2018

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στο ποσό των 280 ευρώ

Με την αποπληρωμή εκδίδεται τιμολόγιο ή απόδειξη.

Για την εγγραφή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά.

Για την οριστικοποίηση της συμμετοχής θα πρέπει να προκαταβληθεί το ποσό των 130 ευρώ σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

Εθνική Τράπεζα: 217/441034-39 (IBAN GR6801102170000021744103439) ή
Τράπεζα Πειραιώς: 5238-070348-955 (ΙΒΑΝ GR5501722380005238070348955) ή
Alpha Bank: 708002002013410 (ΙΒΑΝ GR4801407080708002002013410) ή
Eurobank: 0026.0037.01.0201090153 (ΙΒΑΝ GR4502600370000010201090153)

Δικαιούχος: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΕ

Μπορείτε επίσης να κάνετε τις πληρωμές σας με ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (χωρίς δική σας επιβάρυνση) από τα παρακάτω links:

money-coinΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ (130€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΠΟΣΟΥ (150€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ (280€)

 

 

 

το αργότερο μέχρι τις: 02 Μαΐου 2018

Το υπόλοιπο ποσό των 150 ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί σε έναν από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ή μέσω κάρτας, τουλάχιστον δύο μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από υπαιτιότητα της “epimorfosis” η προκαταβολή επιστρέφεται αμέσως.

Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου θα επιβεβαιώνεται με email ή/και sms που θα αποστέλλεται στους συμμετέχοντες.

Παρακαλείσθε να μην αγοράζετε το αεροπορικό σας εισιτήριο έως ότου λάβετε το παραπάνω email (ή/και sms) επιβεβαίωσης ότι το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί.

 


epimorfosis_logoΤόπος Διεξαγωγής Αθήνα:
Αίθουσα σεμιναρίων «epimorfosis»
Καραολή & Δημητρίου (πρώην Ελευθερίας) 105, 183 45 – Μοσχάτο
Τηλ.: +30 210 4829303

 

Το ΚΔΒΜ1 “epimorfosis” διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής της αίθουσας διεξαγωγής και των καθηγητών ανάλογα με την διαθεσιμότητα τους.

Αριθμός Συμμετεχόντων: Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβεί τα 20 άτομα. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από 20 θα τηρηθεί λίστα αναμονής με βάση την ημερομηνία οριστικοποίησης της συμμετοχής (κατάθεση προκαταβολής).

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής και παρέχεται έντυπo υλικό (σημειώσεις) παρακολούθησης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φυσιοθεραπευτές, cranio-sacral therapists, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η Αγγλική και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

 

Γενικές Πληροφορίες

IFCFS

Η IFCFS (- Interdisciplinary Forum for Cranio – Fasial Syndromes) διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για Φυσιοθεραπευτές, θεραπευτές cranio – sacral, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Τα σεμινάρια αυτά που πραγματεύονται την «Ανάλυση και συνολική διαχείριση των δυσλειτουργιών κρανίου – προσώπου» περιλαμβάνουν σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, εμπεριστατωμένης γνωσιολογικής βάσης.

Αντικείμενο του σεμιναρίου αποτελούν η ανατομία, η εμβιομηχανική, οι διαταραχές σύγκλισης των δοντιών, οι ένδο – και πέρι – αρθρικές παθολογίες και η αντιμετώπιση τους.

Επίσης, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ασχολείται με τους εξω – αρθρικούς παράγοντες – μυϊκές δυσλειτουργίες και τη θεραπευτική τους προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών χαλάρωσης και αυτόνομης ρύθμισης.

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν, επίσης, επικίνδυνες καταστάσεις, αντενδείξεις και προφυλάξεις.

Οι δεξιότητες και οι γνώσεις που αποκτούνται δημιουργούν μια σταθερή βάση για μια διεπιστημονική συνεργασία.

 Εισαγωγή στην Κράνιο – γναθική Δυσλειτουργία

CMD 1Το σύμπλεγμα της κροταφογναθικής άρθρωσης διαφέρει από τις άλλες περιφερικές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα σε πολλούς παράγοντες. Και τα δύο περιφερικά τμήματα της άρθρωσης είναι τμήματα του ίδιου οστού, της κάτω γνάθου, το οποίο κάνει και τις δύο αρθρώσεις μία σιαμαία δίδυμη άρθρωση, τη μόνη περιφερική άρθρωση του νέυρομυοσκελετικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η μία άρθρωση δεν μπορεί να κινήσει ή να κινηθεί χωρίς την άλλη. Εξάλλου, οι αρθρώσεις της σιαγώνας είναι μέρη και άλλων συστημάτων επίσης: του στοματογναθικού συστήματος, τμήμα του πεπτικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος, και το αρθρικό σύμπλεγμα παίζει ρόλο στην επικοινωνία και την έκφραση. Ανατομικά, αρθροκινηματικά, νευροφυσιολογικά και συνεπώς σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, το κρανιογναθικό σύμπλεγμα σχετίζεται άμεσα με την αυχενική μοίρα.

CMD 2Επιπρόσθετα των αρθρικών επιφανειών, των αρθρικών τμημάτων και μυών, μία τρίτη ύπαρξη παίζει έναν σχετικό ρόλο στην θέση και κίνηση του συμπλέγματος της σιαγώνας: η επαφή των δοντιών (σύγκλιση και καθοδήγηση), ή η απουσία τους (έλλειμμα σύγκλισης), κατά τις κινήσεις της σιαγώνας και κατά την ανάπαυση. Η σύγκλιση ως κυρίαρχη οντότητα μπορεί να συμπεριληφθεί στο μοντέλο σταθερότητας των τριών υποσυστημάτων του Panjabi, όπως αναφέρεται σε διάφορα κεφάλαια αυτής της έκδοσης. Το μοντέλο του Panjabi παρέχει ένα χρήσιμο μοντέλο για την κατανόηση και διαχείριση τις πλειονότητας των κροταφογναθικών δυσλειτουργιών (TMD) και του στοματοπροσωπικού πόνου (OFP). Τα θέματα σύγκλισης μπορεί να παίζουν ρόλο επίσης και στον στασικό έλεγχο.

CMD 5Είδος δυσλειτουργίας

Τεσσάρων ειδών παράπονα μπορούν να θεωρηθούν ως κυρίαρχα συμπτώματα για τις κρανιογναθικές δυσλειτουργίες:

  • Πόνος μπροστά, πάνω ή μέσα στο αυτί σε κινήσεις της γνάθου (στόματος)
  • Ήχοι μπροστά, πάνω ή μέσα στο αυτί σε κινήσεις της γνάθου (στόματος)
  • Μπλοκαρισμένο άνοιγμα ή κλείσιμο του στόματος, όλα υποδεικνύοντας ένδο- ή περιαρθρική δυσλειτουργία
  • Πόνος στον μασητήρα και την κροταφική περιοχή στο άνοιγμα του στόματος, τη μάσηση ή νωρίς το πρωί, υποδεικνύοντας ένα έξω-αρθρικό πρόβλημα

Ένας ασθενής με κροταφογναθικές δυσλειτουργίες πιο συχνά έχει συμπτώματα συσχετιζόμενα με κινήσεις της κάτω γνάθου, όπως ευρύτερο άνοιγμα του στόματος, υποδεικνύοντας ότι η πηγή των κροταφογναθικών δυσλειτουργιών είναι δομική (ένδο-/πέρι-αρθρική ή έξω αρθρική).

Εκτός από τον πόνο, το κύριο σύμπτωμα της κροταφογναθικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι ένα μπλοκάρισμα, ή ένας ήχος τύπου κλικ.

CMD 6Σε περίπτωση όπου οι κινήσεις του στόματος και η δραστηριότητα των μασητήρων μυών δεν δείχνουν να σχετίζονται με τα παράπονα του προσώπου ή του κρανίου, δεν είναι τόσο πιθανή μία πρωτογενής κροταφογναθική δυσλειτουργία και πρέπει να συλλογιστούμε και άλλες πιθανές αιτίες, όπως δυσλειτουργίες τη άνω αυχενικής μοίρας. Βελονιάσματα, μούδιασμα του κεφαλιού, του προσώπου ή της γλώσσας και όλα τα είδη των συμπτωμάτων εκτός των προαναφερόμενων περιοχών (διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου, ζάλης, παράπονα για ή δυσκολίες με την κατάποση, εμβοές, θολή όραση και άλλα οπτικά προβλήματα, διαταραχές στην όσφρηση, γεύση ή ακοή κλπ) μπορεί να οδηγήσουν πρωτογενώς στην αυχενική μοίρα και σε νευρολογικές, σπλαχνικές, όφθαλμο/ώτο-ρίνο-λαρυγγικές υποθέσεις.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.ifcfs.de

 

Καθηγητής

157_3

John Langendoen-Sertel MSc, Grad.OMT, B.PT, Sportphysiotherapist, Teacher Manual Therapy (IMTA), Member Standards Committee (IFOMPT) and MT Teachers-Examiner

Ο John ολοκλήρωσε το Bachelor Φυσικοθεραπείας στο Rotterdam το 1976. Εργάζεται σε ιδιωτική κλινική στο Kempten της Γερμανίας από το 1988. Ο John έλαβε την πιστοποίηση OMT μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Curtin, στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας το 1994, ενώ αποφοίτησε το 2003 με ένα Masters of Science στη διαχείριση του πόνου από το πανεπιστήμιο της Ουαλίας, που εδρεύει στο Κάρντιφ του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ο ιδρυτής και ο φορέας μίας μεθόδου ελέγχου και διαχείρισης επαγγελματιών αθλητών (ατομικά και ομαδικά) κατά την προαγωνιστική περίοδο (Pre-Season Screening & Management Concept – PSC). Εμπλέκεται στο ποδόσφαιρο (π.χ. Εθνική Κορέας, στα Παγκόσμια Κύπελλα της FIFA το 2002 και το 2006, αυτή την εποχή επικεφαλής φυσικοθεραπευτής της εθνικής ομάδας του Ιράν) και στο χόκεϋ επί πάγου (Δυναμό Μόσχας και εθνική ομάδα της Ρωσίας μεταξύ 2004 και 2008). Ο John πιστοποιήθηκε ως καθηγητής της International Maitland Teachers Association (IMTA) το 1996. Αυτή την εποχή ο John συνεχίζει να εργάζεται στην ιδιωτική κλινική του Kempten, ενώ διδάσκει σε μεταπτυχιακό επίπεδο manipulative therapy, λειτουργικό ελαστικό taping και διαχείριση του πόνου σε διάφορες χώρες. Είναι πρώην μέλος και πρόεδρος της εκπαιδευτικής επιτροπής του Deutsche Verband fur Manuelle Therapie (Maitland® Konzept) (DVMT) (1994 – 2007), ενώ διατελεί πρόεδρος της εκπαιδευτικής επιτροπής του διεπιστημονικού Forum για τα κρανιοπροσωπικά σύνδρομα (Interdisciplinary Forum for Cranio-Facial Syndromes – IFCFS).

Το 2005, ο John προσελήφθη από τη διεθνή συμβουλευτική ομάδα του περιοδικού Manual Therapy και έγινε μέλος της επιτροπής κριτηρίων (Standards Committee) της IFOMPT.

 

 Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Ημέρα 1:
09:00 – 12:30 Εισαγωγή/ Λειτουργίες της Στοματο – γναθικής χώρας/ Λειτουργία και Νευραοανατομία της Κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ)/ Άρθροκινηματική της TMJ/ Υποκειμενική εξέταση ασθενών με συμπτώματα στο κεφάλι και το πρόσωπο
12:30 – 13:30 Διάλειμμα
13.30 – 17.30  Αρθροπάθεια της Κροταφογναθικής (αιτιολογία)/ Μοντέλο υποσυστήματος σταθερότητας (Panjabi 1992)/ Πλάνο διαχείρισης αρχικών συμπτωμάτων της CMD/ Φυσική εξέταση της TMJ

Ημέρα 2:
08:00 – 12.30 Φυσική εξέταση της TMJ/ Φυσική εξέταση της άνω αυχενικής μοίρας ΣΣ
12:30 – 13:30 Διάλειμμα
13:30 – 17:00 Ραδιολογία/ Οδοντιατρική ορολογία

 

Προτεινόμενα Ξενοδοχεία Διαμονής

Μπορείτε να κάνετε απ’ ευθείας την κράτησή σας δηλώνοντας το όνομα της epimorfosis.

ΑΘΗΝΑ

Hotel Delfini** τιμή μονόκλινου με πρωινό 45 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο
τηλ.: +30 210 9415364 & 9415373