Σεμινάριο Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους Module 2 ’20 – ΑΘΗΝΑΣ

--Διαθέσιμες θέσεις: 30

Πληροφορίες & Δικαίωμα συμμετοχής

Το ΚΔΒΜ1 «epimorfosis» προτίθεται να διοργανώσει το 2ο μέρος ενός ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ κλινικού σεμιναρίου Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους με καθηγήτρια την Arianna Bortolami, Fisioterapista, Libero Professionista, Padova. Già Professore a contratto, Università degli Studi di Verona. Fondatore e Responsabile del Gruppo di Interesse Specialistico (GIS) Riabilitazione del Pavimento Pelvico, Associazione Italiana Fisioterapisti (AIFI).

Στο σεμινάριο προβλέπεται *Ατομική προαιρετική πρακτική μεταξύ των εκπαιδευομένων

Το 2ο μέρος του σεμιναρίου διαρκεί 4 μέρες και θα διεξαχθεί

στην Αθήνα στις 26 – 29 Μαρτίου 2020

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στο ποσό των 550 ευρώ

Με την αποπληρωμή εκδίδεται τιμολόγιο ή απόδειξη.

Για την εγγραφή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά.

Για την οριστικοποίηση της συμμετοχής θα πρέπει να προκαταβληθεί το ποσό των 200 ευρώ σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

Εθνική Τράπεζα: 217/441034-39 (IBAN GR6801102170000021744103439) ή
Τράπεζα Πειραιώς: 5238-070348-955 (ΙΒΑΝ GR5501722380005238070348955) ή
Alpha Bank: 708002002013410 (ΙΒΑΝ GR4801407080708002002013410) ή
Eurobank: 0026.0037.01.0201090153 (ΙΒΑΝ GR4502600370000010201090153)

Δικαιούχος: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΕ

Μπορείτε επίσης να κάνετε τις πληρωμές σας με ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (χωρίς δική σας επιβάρυνση) από τα παρακάτω links:

money-coinΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ (200€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΠΟΣΟΥ (350€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ (550€)

 

 

 

το αργότερο μέχρι τις: 26 Φεβρουαρίου 2020

Το υπόλοιπο ποσό των 350 ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί σε έναν από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ή μέσω κάρτας, τουλάχιστον δύο μέρες πριν την έναρξη του εκάστοτε μέρους του σεμιναρίου.

Σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από υπαιτιότητα της “epimorfosis” η προκαταβολή επιστρέφεται αμέσως.

Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου θα επιβεβαιώνεται με email ή/και sms που θα αποστέλλεται στους συμμετέχοντες.

Παρακαλείστε να μην αγοράζετε το αεροπορικό σας εισιτήριο έως ότου λάβετε το παραπάνω email (ή/και sms) επιβεβαίωσης ότι το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί.

 


epimorfosis_logoΤόπος Διεξαγωγής Αθήνα:
Αίθουσα σεμιναρίων «epimorfosis»
Καραολή & Δημητρίου (πρώην Ελευθερίας) 105, 183 45 – Μοσχάτο
Τηλ.: +30 210 4829303

 

Το ΚΔΒΜ1 “epimorfosis” διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής της αίθουσας διεξαγωγής και των καθηγητών ανάλογα με την διαθεσιμότητα τους.

Αριθμός Συμμετεχόντων: Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβεί τα 30 άτομα. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από 30 θα τηρηθεί λίστα αναμονής με βάση την ημερομηνία οριστικοποίησης της συμμετοχής (κατάθεση προκαταβολής).

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής και παρέχεται έντυπo υλικό (σημειώσεις) παρακολούθησης.

Για τους συμμετέχοντες που επιθυμούν να λάβουν πιστοποίηση στην μέθοδο, προβλέπονται εξετάσεις με το πέρας του 2ου μέρους.

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε φυσιοθεραπευτές αλλά και σε άλλους επαγγελματίες υγείας – μετά την σύμφωνη γνώμη της καθηγήτριας.

Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η Ιταλική και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Γενικές Πληροφορίες

Αντικείμενο

Το σεμινάριο διαρκεί 4 μέρες. Στο 1ο διήμερο θα ασχοληθούμε με τη Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση του Πυελικού Εδάφους για τις γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Το σεμινάριο αυτό είναι εξειδικευμένο γι’ αυτού του τύπου τις δυσλειτουργίες, οι οποίες αποτελούν ένα σύμπτωμα που μπορεί να επιδεινώσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής της γυναίκας και ως επακόλουθο, του συντρόφου και της οικογένειας, συμβάλλοντας έτσι σε προσωπικό αλλά και ενίοτε και κοινωνικό επίπεδο για την ίδια τη γυναίκα η οποία υποφέρει. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε να αναχαιτίζει τη μητρότητα, βλάπτοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή της γυναίκας και όποιου βρίσκεται δίπλα της. Η αναγνώριση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών της γυναίκας προϋποθέτει γνώσεις στον τομέα της σεξολογίας, οι οποίες αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Το πυελικό έδαφος αποτελεί ένα από τα στοιχεία της σεξουαλικής λειτουργίας και η εξασθένησή του μπορεί να είναι μία πρωτογενής ή δευτερογενής αιτία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας· στις διάφορες θεραπευτικές επιλογές βρίσκεται η φυσικοθεραπεία και η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους, η οποία αποτελείται από μία σειρά τεχνικών και εργαλείων, τα οποία, μέσα σε έναν κλινικό συλλογισμό και κάτω από το παράδειγμα του evidence based practice, επιτρέπουν τη διαχείριση του σχετικού συμπτώματος με τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία. pelvico

Στο 2ο διήμερο θα ασχοληθούμε με τη Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο σύνδρομο πυελικού πόνου. Το σεμινάριο αυτό είναι ένας διδακτικός κύκλος σχεδιασμένος ειδικά για τη διαχείριση της αποκατάστασης στο σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου (Chronic Pelvic Pain Syndrome – CPPS) το οποίο είναι μία κατάσταση που καθορίζεται από την παρουσία χρόνιου πόνου ή επίμονου για τουλάχιστον έξι μήνες και γίνεται αντιληπτό σε δομές που συνδέονται με την πύελο, με απουσία συνυπάρχουσας φλεγμονής ή άλλης φανερής τοπικής παθολογίας που θα μπορούσε να  ευθύνεται για τον πόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν το κάτω τμήμα του ουροποιητικού, το τμήμα σεξουαλικών οργάνων, το εντερικό τμήμα και το γεννητικό σύστημα· συχνά οι επιπτώσεις αφορούν τον τομέα της συνείδησής, της συμπεριφοράς, το σεξουαλικό, το συναισθηματικό. Ο πόνος μπορεί να γίνει αντιληπτός σε ένα ή περισσότερα όργανα ή περιοχές. Αυτό το σύμπτωμα, που μπορεί να βρεθεί σε γυναίκες και άντρες, είναι μία κατάσταση τόσο απογοητευτική ώστε να περιορίζει σοβαρά τη ζωή αυτού που υποφέρει. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική βιβλιογραφία, αναγνωρίζοντας την παρουσία αυτού του συνδρόμου, έχει ορίσει τις κατάλληλες διαγνωστικο-θεραπευτικές επιλογές, υποδεικνύοντας το μυοσκελετικό σύστημα ως ένα από τα εμπλεκόμενα όργανα, ειδικά όσων αφορά τους μυς του πυελικού εδάφους· έχει επιπλέον αναγνωρίσει τη φυσικοθεραπεία μεταξύ των ενδεδειγμένων θεραπειών για τη διαχείριση αυτού του συνδρόμου.

Στο τέλος του σεμιναρίου ο συμμετέχων θα μπορεί να :

• Γνωρίζει βασικά στοιχεία της σεξολογίας
• Γνωρίζει τις βασικές γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες
• Γνωρίζει το ρόλο του πυελικού εδάφους στη σεξουαλική λειτουργία
• Γνωρίζει τις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους σε σχέση με τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες στη γυναίκα
• Πραγματοποιεί τη λειτουργική  αξιολόγηση της ασθενούς που πάσχει από σεξουαλική δυσλειτουργία η οποία οφείλεται σε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους
• Σχεδιάσει τη φυσιοθεραπευτική παρέμβαση και αποκατάσταση
• Γνωρίζει τεχνικές και εργαλεία σε σχέση με τον ορισμό, τα επιστημονικά στοιχεία, τον τρόπο χρήσης, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις
• Γνωρίζει να αξιολογεί τα τελικά αποτελέσματα της θεραπείας που ακολούθησε
• Γνωρίζει και να προσδιορίζει το Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Πόνου
• Πραγματοποιεί τη λειτουργική  αξιολόγηση του/της ασθενούς που πάσχει από CPPS (Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Πόνου)
• Σχεδιάσει τη φυσιοθεραπευτική παρέμβαση και αποκατάσταση
• Γνωρίζει τεχνικές και εργαλεία σε σχέση με τον ορισμό, τα επιστημονικά στοιχεία, τον τρόπο χρήσης, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις
• Γνωρίζει τα τελικά αποτελέσματα της θεραπείας που ακολούθησε

 

Καθηγήτρια

??????????Arianna Bortolami, Fisioterapista, Libero Professionista, Padova. Già Professore a contratto, Università degli Studi di Verona. Fondatore e Responsabile del Gruppo di Interesse Specialistico (GIS) Riabilitazione del Pavimento Pelvico, Associazione Italiana Fisioterapisti (AIFI)

Γεννήθηκε στην Πάντοβα στις 29 Νοεμβρίου 1963 και αποφοίτησε το 1988 ως θεραπεύτρια αποκατάστασης στο Ινστιτούτο “La Nostra Famiglia” της Conegliano Veneto (Tv). Πήρε πτυχίο Φυσικοθεραπείας (νέος ακαδημαϊκός τίτλος) το 2003 στη Σχολή Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Πάδοβα και το 2007 στο ίδιο Πανεπιστήμιο το Μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Υγείας της Αποκατάστασης.

Έλαβε τον τίτλο του Συμβούλου στη Σεξολογία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης της Φλωρεντίας το 2013.

Παρείχε υπηρεσίες τόσο σε δημόσιες δομές, όπως τοπικές υγειονομικές αρχές ή νοσοκομεία, όσο και σε ιδιωτικές δομές. Σήμερα είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ασχολείται με τη Φυσικοθεραπεία και την αποκατάσταση του πυελικού εδάφους από το 1998, τόσο σε σχέση με τα ουρολογικά συμπτώματα (ακράτεια, επιτακτικότητα-έκτακτη ανάγκη, συχνότητα, κατακράτηση κλπ.), όσο και σε πρωκτο-ορθικά συμπτώματα (ακράτεια κοπράνων, δυσκοιλιότητα, πρωκτο-ορθικός πόνος) είτε από μεταβολές της πυελικής στατικής (πρόπτωση), τόσο σε σχέση με σύνδρομα πόνου στο περίνεο όσο και σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με μυϊκή δυσλειτουργία.

Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους· στη συνέχεια συμμετείχε ως Πρόεδρος, Διδάσκουσα και Συντονίστρια σε Σεμινάρια και Συνέδρια του ίδιου αντικειμένου, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε Εθνικούς και Διεθνείς Επιστημονικούς Συλλόγους.

Είναι η συγγραφέας του βιβλίου “Αποκατάσταση του πυελικού εδάφους” (Masson Elsevier, 2009) αφιερωμένο σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της αποκατάστασης των συμπτωμάτων δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους.

Έχει διδάξει το μάθημα «Γεννητικο-Ουρολογική Αποκατάσταση» στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής Σχολής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνας από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 έως το ακαδημαϊκό έτος 2006-07 και το μάθημα «Αποκατάσταση της σπλαχνικής αναπηρίας» στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Ολοκληρωμένο Έτος, Ιατρική Σχολή και Χειρουργική, Πανεπιστήμιο της Μπρέσια, για το Ακαδημαϊκό Έτος 2009-10

Για το Ακαδημαϊκό Έτος 2015/16 είναι Διδάσκουσα του πεδίου “Uroriabilitazione” (αποκατάσταση ουροποιητικού) στο Τμήμα Φυσιοθεραπείας, Ιατρική Σχολή και Χειρουργική του Πανεπιστημίου Μιλάνο-Bicocca.

Ιδρύτρια και επικεφαλής του τμήματος ειδικότητας της αποκατάστασης πυελικού εδάφους (GIS) στο πλαίσιο της Ένωσης Ιταλών Φυσικοθεραπευτών (AIFi) από το 2006 έως το 2015 ..

Ήταν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της «Ιταλικής Ομοσπονδίας Ακράτειας» (Finco) από το 2008 έως το 2015 και του ειδικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία» της «Ιταλικής Εταιρείας Πυελο-Περινεολογίας και Λειτουργικής Ουρολογίας της γυναίκας» (Sipuf) από το 2009.

Είναι μέλος της «Επιτροπής Πρεσβευτών Φυσικοθεραπείας» της Διεθνούς Ένωσης UroGynaecolgy (IUGA) από το 2009.

 

Το βιβλίο της Dott.ssa Arianna Bortolami

BORTOLAMI BOOKRiabilitazione del pavimento pelvico

  • Συγγραφέας: Dott.ssa Arianna Bortolami
  • Τίτλος: Riabilitazione del pavimento pelvico con DVD ROM
  • Δημοσίευση: Μάιος 2009
  • Σελίδες: 304
  • Εικόνες: 73 + 94 disegni
  • Βιβλιοδεσία: brossurato
  • Μέγεθος: 19,5cm x 26,5cm
  • ISBN: 9788821430893

 

 

 

Παρουσίαση

Το βιβλίο ασχολείται με τη θεραπεία αποκατάστασης του πυελικού εδάφους για ουρολογικά, γυναικολογικά, ορθο-πρωκτολογικά, σεξουαλικά και επώδυνα συμπτώματα, που σχετίζονται με τις δυσλειτουργίες αυτής της περιοχής. Είναι γραμμένο από φυσιοθεραπευτές, εξειδικευμένους ιατρούς και άλλους ειδικούς στον τομέα, επιβεβαιώνοντας τη σημασία μιας διεπιστημονικής προσέγγισης. Το βιβλίο βασίζεται στη συγκεκριμένη διαδικασία που χρησιμοποιείται στην φυσιοθεραπεία: λειτουργική αξιολόγηση, σχεδιασμός, παρέμβαση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, που αναπτύχθηκε μέσα σε μια κλινική συλλογιστική.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Ανατομία, Παθολογία, Αποκατάσταση.

Το κείμενο αναφέρεται στα επιστημονικά δεδομένα και στην τυποποιημένη ορολογία των αναγνωρισμένων παγκοσμίως επιστημονικών εταιρειών, όπως η Διεθνής Εταιρεία Εγκράτειας (ICS).

Οι διάφορες φάσεις της αποκατάστασης περιγράφονται με τη βοήθεια πολλών απεικονίσεων, σχεδίων και πινάκων.

  • Για τις διαθέσιμες τεχνικές και μέσα θεραπείας και αποκατάστασης, περιγράφονται οι διάφορες μέθοδοι χρήσης, διευκολύνοντας την κατανόηση της κλινικής πρακτικής..
  • Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα DVD που περιέχει μια σειρά σχολιασμένων βίντεο που περιγράφουν διαδικασίες που σχετίζονται με τη λειτουργική αξιολόγηση, όπως η οπτική παρατήρηση, η δια χειρός αξιολόγηση και η θεραπεία αποκατάστασης, όπως η θεραπευτική άσκηση, που προτείνεται στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας αποκατάστασης, Βιοανάδραση (Biofeedback) και λειτουργική ηλεκτρική διέγερση.

Περιεχόμενα

BORTOLAMI BOOK2

 

 

 

 

 

 

 

Κατέβασε indice del libro.

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Ημέρα 1η
13:30 – 14.00 Εγγραφές συμμετεχόντων
14.00 – 15.00 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ • Στόχοι και μέθοδος του σεμιναρίου • Παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων • Επιδημιολογία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στη γυναίκα • Χαρακτηριστικά στοιχεία της σεξουαλικής λειτουργίας στον άνθρωπο • Τα επιστημονικά δεδομένα της σεξουαλικής λειτουργίας • Επαγγέλματα στον τομέα της σεξουαλικότητας
15.00 – 16.00 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ • Η γυναικεία σεξουαλική λειτουργία • Ανατομία, φυσιολογία και παθολογία του πυελικού εδάφους • Ο ρόλος του πυελικού εδάφους στη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία • Οι γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες: ταξινόμηση του DSM IV και ταξινόμηση του DSM V • Ο ρόλος του πυελικού εδάφους στη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία • Ο επιμένων αιδοιικός πόνος και η αιδοιοδυνία
16.0016.15 Διάλειμμα
16.15 – 17.30 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ – ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ • Γενικά • Επιστημονική απόδειξη και διεθνής τυποποίηση • Θεραπευτικό Setting
17.30 – 18.30 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ • Πότε η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση του πυελικού εδάφους • Πότε η σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται μετά από άλλη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους • Πότε η σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται μετά από άλλη δυσλειτουργία που αντιμετωπίστηκε με φυσικοθεραπεία • Λεκτική συνέντευξη, με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του φυσικοθεραπευτή στην παρουσία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών • Θέση του ασθενή • Οπτική παρατήρηση • Δια χειρός αξιολόγηση: αξιολόγηση της ευαισθησίας και των αντανακλαστικών, μυϊκή αξιολόγηση του πυελικού εδάφους και άλλων μυϊκών ομάδων που σχετίζονται λειτουργικά • Χρήση test και ερωτηματολογίων
18.30 – 20.00 Πρακτική άσκηση (προαιρετική)*

Ημέρα 2η
08.30 – 09.30 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ • Γενικά οι τεχνικές και ο εξοπλισμός • Φάσεις της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης του πυελικού εδάφους: επίγνωση, τροποποίηση των μυϊκών παραμέτρων, αυτοματοποίηση • Πιθανές θέσεις της ασθενούς • Λεκτική προσέγγιση • Η πιθανή παρουσία του συντρόφου
09.30 – 11.00 ΘΕΡΑΠΕΙΑ • Τεχνικές και εργαλεία για τη φυσικοθεραπεία και την αποκατάσταση του πυελικού εδάφους στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας: θεραπευτική άσκηση
11.00 – 11.15 Διάλειμμα
11.15 – 12.00 ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ • Θεραπευτικές ασκήσεις για τις φάσης της επίγνωσης του πυελικού εδάφους και της τροποποίησης της υπολειτουργικής  κατάστασης (συστήνεται άνετη ενδυμασία)
12.00 – 13.00 ΘΕΡΑΠΕΙΑ • Τεχνικές και εξοπλισμός για τη φυσικοθεραπεία και την αποκατάσταση του πυελικού εδάφους στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας • Δια χειρός θεραπεία • Biofeedback
13.00 – 14.00 Διάλειμμα
14.00 – 14.45 ΘΕΡΑΠΕΙΑ • Τεχνικές και εξοπλισμός για τη φυσικοθεραπεία και την αποκατάσταση του πυελικού εδάφους στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας • Λειτουργική ηλεκτρική διέγερση • Κολπικοί κώνοι • Κολπικοί διαστολείς • Συμπεριφορική θεραπεία • Αυτοθεραπεία στο σπίτι • Τοπικά μη φαρμακευτικά προϊόντα
14.45 – 15.15 ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ • Χρήση ηλεκτροιατρικών εργαλείων και εξοπλισμού
15.15 – 16.00 ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ • Θεραπευτικές ασκήσεις για την τροποποίηση της κατάστασης υπερδραστηριότητας, non-functioning και για τη φάση της αυτοματοποίησης (συστήνεται άνετη ενδυμασία)
16.00 – 17.00 ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ • Role playing μεταξύ φυσικοθεραπευτή και ασθενή στο σχεδιασμό, τη θεραπεία, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων
17.00 – 17.15 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ • Πώς να ελέγχετε τα αποτελέσματα • Η πιθανή παραπομπή σε άλλο επαγγελματία • Ηθικά ζητήματα, δεοντολογικά, νομικά • Επιστημονικές ενώσεις και αναφορά
17.15 – 17.30 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ • Τελική συζήτηση, ερωτήσεις και απαντήσεις, τελική αξιολόγηση ECM και παράδοση διπλωμάτων

Ημέρα 3η
08.30 – 10.30 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ • Παρουσίαση και στόχοι του σεμιναρίου • Το σύνδρομο του Χρόνιου Πυελικού Πόνου (CPPS): καθορισμός και χαρακτηριστικά • Κατευθυντήριες γραμμές και επιστημονική απόδειξη • Συνέπειες στην ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες του CPPS • Χαρακτηριστικά του φυσιολογικού πόνου: η αίσθηση του πόνου • Χαρακτηριστικά του χρόνιου πόνου: νευροπαθητικός πόνος, περιφερική ευαισθητοποίηση, κεντρική ευαισθητοποίηση • Αναφερόμενος πόνος • Σπλαχνική υπεραλγησία και κεντρική σπλαχνική υπεραλγησία • CPPS και φλεγμονώδεις διαδικασίες • Οι μυοσκελετικές δομές που σχετίζονται με το σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου • Μύες: πυελικό έδαφος, έσω θυροειδής, απιοειδής, κοιλιακοί, γλουτιαίοι • Οστά και αρθρώσεις: ιερό, κόκκυγας, λεκάνη, λαγόνια, ιεροκοκκυγική, ηβική σύμφυση • Σύνδεσμοι: ισχιοϊερός, ιερολαγόνιος (sacro-tuberoso, sacro-spinoso) • Trigger και tender points • Συνοδά νοσήματα με άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα • Ινομυαλγία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πόνος πυελικής ζώνης (PGP), σύνδρομο απιοειδή • Σύνδρομο θυροειδούς νεύρου (Sindromo del nervo pudendο) • Ψυχολογικές πτυχές και συμπεριφορικές στο Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Πόνου (CPPS)
10.30 – 11.00 Διάλειμμα
11.00 – 12.30 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ • Η φυσικοθεραπεία στο  CPPS: περιεχόμενα, τρόποι, στόχοι, επιστημονική απόδειξη • Ιδιαιτερότητα της φυσικοθεραπείας που περιλαμβάνει τη γεννητική-ουροποιητική-πρωκτική περιοχή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ CPPS • Λεκτική συνέντευξη • Θέση του ασθενή • Οπτική παρατήρηση • Δια χειρός αξιολόγηση: μυϊκή αξιολόγηση του πυελικού εδάφους και μυο-σκελετικών δομών που σχετίζονται λειτουργικά με το CPPS ΑΤΟΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ • Πρακτική άσκηση στο πρόπλασμα • Αξιολόγηση της αισθητικότητας, με ε ιδιαίτερη αναφορά στον πόνο • Ημερολόγια συμπτωμάτων: ούρησης (minzionale), ορθο-πρωκτικής λειτουργίας, του πόνου • Τεστ και ερωτηματολόγια • Εξέταση με εξοπλισμό
12.30 – 13.30 Διάλειμμα
13.30 – 18.30 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ • Η φυσικοθεραπεία στο  CPPS: περιεχόμενα, τρόποι, στόχοι, επιστημονική απόδειξη • Ιδιαιτερότητα της φυσικοθεραπείας που περιλαμβάνει τη γεννητική-ουροποιητική-πρωκτική περιοχή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ CPPS • Λεκτική συνέντευξη • Θέση του ασθενή • Οπτική παρατήρηση • Δια χειρός αξιολόγηση: μυϊκή αξιολόγηση του πυελικού εδάφους και μυο-σκελετικών δομών που σχετίζονται λειτουργικά με το CPPS ΑΤΟΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ • Πρακτική άσκηση στο πρόπλασμα • Αξιολόγηση της αισθητικότητας, με ε ιδιαίτερη αναφορά στον πόνο • Ημερολόγια συμπτωμάτων: ούρησης (minzionale), ορθο-πρωκτικής λειτουργίας, του πόνου • Τεστ και ερωτηματολόγια • Εξέταση με εξοπλισμό
18.30 – 20.00 Πρακτική άσκηση (προαιρετική)*

Ημέρα 4η
08.30 – 09.30 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ CPPS • Φάσεις της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης: συνειδητοποίηση, τροποποίηση μυϊκών παραμέτρων, αυτοματοποίηση • Τεχνικές και εξοπλισμοί της φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης για το CPPS: θεραπευτική άσκηση
09.30 – 10.15 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ • Θεραπευτικές ασκήσεις για τις φάσεις της συνειδητοποίησης του πυελικού εδάφους και τροποποίησης των παραλλαγμένων μυϊκών παραμέτρων
10.15 – 11.00 Τεχνικές και εξοπλισμοί της φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης για το CPPS 1 • Δια χειρός θεραπεία και θεραπεία trigger points • Biofeedback και πρωτόκολλο di Glazer • Ηλεκτρική διέγερση (TENS, SANS, ρεύματα παρεμβολής) • Φυσική θεραπεία
11.00 – 11.15 Διάλειμμα
11.15 – 13.00 Τεχνικές και εξοπλισμός της φυσικοθεραπείας αποκατάστασης για το  CPPS 2 • Κολπικοί διαστολείς • Πρωκτικοί διαστολείς • Συμπεριφορική θεραπεία και συνειδητή συμπεριφορά • Bladder e bowel training • Αυτοθεραπεία και αυτοδιάταση των μυών του πυελικού εδάφους • Τοπικά προϊόντα μη φαρμακευτικά – Πρωτόκολλο Stanford – Χειρισμός του Thiele
13.00 – 14.00 Διάλειμμα
14.00 – 15.00 ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ 1 • Χρήση ηλεκτροϊατρικών και εξοπλισμού • Ενδείξεις και αντενδείξεις της φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης του ασθενή με CPPS • Εγκατάσταση της θεραπείας αποκατάστασης: θεραπευτικοί στόχοι, επιλογή του θεραπευτικού εξοπλισμού και τρόπος χρήσης, κλπ.)
15.00 – 15.45 ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 • Θεραπευτική άσκηση για τη φάση αυτοματοποίησης των μυών του πυελικού εδάφους
15.45 – 16.30 ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 Διαδραστική παρουσίαση με αναφορά κλινικών περιπτώσεων • Παρουσίαση του περιστατικού • Λειτουργική αξιολόγηση • Επεξεργασία του πλάνου και θεραπευτικού προγράμματος (θεραπευτικοί στόχοι, χρήση θεραπευτικού εξοπλισμού) • Πρόοδος των μεμονωμένων συνεδριών (στόχοι, περιεχόμενα, τρόποι) ή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ή συζήτηση
16.30 – 17.00 ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 • Role Playing μεταξύ φυσικοθεραπευτή και ασθενή
17.00 – 17.30  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ • Τελική συζήτηση, ερωτήσεις και απαντήσεις τελική αξιολόγηση ECM και παράδοση διπλωμάτων

*Ατομική προαιρετική πρακτική μεταξύ των εκπαιδευομένων:

Για όσους επιθυμούν, πρακτικές ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μεταξύ των εκπαιδευομένων, αυτές οι ασκήσεις είναι επιπλέον της ήδη προβλεπόμενης πρακτικής του διδακτικού μαθήματος στο σεμινάριο και είναι προαιρετικές για δύο λόγους: την εξαιρετική οικειότητα της επαφής και το χρόνο που υπερβαίνει το αναμενόμενο. Οι ασκήσεις θα σχετίζονται με τη δια χειρός αξιολόγηση και τις θεραπευτικές ασκήσεις και θα διεξάγονται σε ομάδες δύο ή τριών μαθητών σε ξεχωριστούς χώρους. Θα συντονίζονται από τον δάσκαλο που θα βρίσκεται εναλλάξ μεταξύ των ομάδων. Αυτό το διδακτικό εργαστήριο δεν συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό των ECM, συνεπώς όποιος δεν επιθυμεί να το παρακολουθήσει δε θα λάβει τα ECM μόρια γι’ αυτό. Η διάρκεια της δραστηριότητας (min 45 λεπτά-max 1,5 ώρες) θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετοχών και το κόστος θα είναι € 100 ανά συμμετέχοντα και για τις προγραμματισμένες πρακτικές (θα πρέπει να καταβληθεί εκ των προτέρων ή απευθείας στο σεμινάριο).

Προτεινόμενα Ξενοδοχεία Διαμονής

Μπορείτε να κάνετε απ’ ευθείας την κράτησή σας δηλώνοντας το όνομα της epimorfosis.

ΑΘΗΝΑ

Hotel Delfini** τιμή μονόκλινου με πρωινό 45 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο
τηλ.: +30 210 9415364 & 9415373