Trigger Points και περιτονία – Άνω κορμός (IMTT Approved) ’19 – ΑΘΗΝΑΣ

--Διαθέσιμες θέσεις: 06

Πληροφορίες & Δικαίωμα συμμετοχής

Το ΚΔΒΜ1 «epimorfosis» προτίθεται να διοργανώσει σεμινάριο με θέμα “Trigger Points και περιτονία – Άνω κορμός” υπό την αιγίδα της IMTT® (Interessengemeinschaft fur Myofasziale Triggerpunkt – Therapie) που εδρεύει στην Ελβετία.

Το σεμινάριο διαρκεί 4 μέρες και θα διεξαχθεί

στην Αθήνα στις 27 – 30 Ιουνίου 2019

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στο ποσό των 440 ευρώ

Με την αποπληρωμή εκδίδεται τιμολόγιο ή απόδειξη.

Για την εγγραφή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά.

Για την οριστικοποίηση της συμμετοχής θα πρέπει να προκαταβληθεί το ποσό των 140 ευρώ σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

Εθνική Τράπεζα: 217/441034-39 (IBAN GR6801102170000021744103439) ή
Τράπεζα Πειραιώς: 5238-070348-955 (ΙΒΑΝ GR5501722380005238070348955) ή
Alpha Bank: 708002002013410 (ΙΒΑΝ GR4801407080708002002013410) ή
Eurobank: 0026.0037.01.0201090153 (ΙΒΑΝ GR4502600370000010201090153)

Δικαιούχος: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΕ

Μπορείτε επίσης να κάνετε τις πληρωμές σας με ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (χωρίς δική σας επιβάρυνση) από τα παρακάτω links:

money-coinΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ (140€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΠΟΣΟΥ (300€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ (440€)

 

 

 

το αργότερο μέχρι τις: 27 Μαΐου 2019

Το υπόλοιπο ποσό των 300 ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί σε έναν από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ή μέσω κάρτας, τουλάχιστον δύο μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από υπαιτιότητα της “epimorfosis” η προκαταβολή επιστρέφεται αμέσως.

Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου θα επιβεβαιώνεται με email ή/και sms που θα αποστέλλεται στους συμμετέχοντες.

Παρακαλείσθε να μην αγοράζετε το αεροπορικό σας εισιτήριο έως ότου λάβετε το παραπάνω email (ή/και sms) επιβεβαίωσης ότι το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί.

 


epimorfosis_logoΤόπος Διεξαγωγής Αθήνα:

Αίθουσα σεμιναρίων «epimorfosis»
Καραολή & Δημητρίου (πρώην Ελευθερίας) 105, 183 45 – Μοσχάτο
Τηλ.: +30 210 4829303

 

Το ΚΔΒΜ1 “epimorfosis” διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής της αίθουσας διεξαγωγής και των καθηγητών ανάλογα με την διαθεσιμότητα τους.

Αριθμός Συμμετεχόντων: Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβεί τα 20 άτομα. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από 20 θα τηρηθεί λίστα αναμονής με βάση την ημερομηνία οριστικοποίησης της συμμετοχής (κατάθεση προκαταβολής).

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής και παρέχεται έντυπo υλικό (σημειώσεις) παρακολούθησης.

Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε φυσιοθεραπευτές, ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.

Γενικές Πληροφορίες

TRIGGER POINTS IMTTΑντικείμενο

Μία σειρά προβλημάτων σε ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα έχει συσχετιστεί με δυσλειτουργία των μαλακών μορίων και κυρίως του συμπλέγματος Μυ – Περιτονίας. Σε αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνονται:

-          Πόνος εξαιτίας της ύπαρξης επώδυνων Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου (ΜΣΠΠmyofascial trigger points). Ο πόνος μπορεί να οφείλεται πρωτογενώς στα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης ή δευτερογενώς λόγω της ανάπτυξης μίας αρθρικής, νευρικής ή ακόμα και σπλαχνικής αιτιολογίας.

-          Μειωμένο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις λόγω δυσκαμψίας των μαλακών μορίων, όπως περιτονιών, ή πρόκλησης πόνου από τη διάταση αυτών.

-          Διαταραγμένα πρότυπα κίνησης λόγω μεταβολών σε μυς και περιτονίες

-          Περιφερικά νευρογενή συμπτώματα εξαιτίας της δυσλειτουργικής σχέσης νευρικού ιστού – μυοπεριτονιακού περιβάλλοντος.

Ο κύκλος σεμιναρίων παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση  αξιολόγησης και θεραπείας των μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών  με βάση τη σύγχρονη θεραπευτική συλλογιστική.

Στο τμήμα  της αξιολόγησης αναπτύσσoνται:

-           Συστηματικές διαδικασίες υποκειμενικής και φυσικής εξέτασης για τον εντοπισμό μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών.

-          Αξιολόγηση προτύπων στάσης και κίνησης που συνδέονται με την ανάπτυξη και διατήρηση μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών.

-          Διαδικασίες διαφοροποίησης προβλημάτων μυοπεριτονιακού πόνου από άλλες κατηγορίες προβλημάτων (νευρογενής, αρθρογενής και σπλαχνική αιτιολογία).

Στο κομμάτι της θεραπείας γίνεται χρήση ενός εύρους τεχνικών για την:

-          Αντιμετώπιση του πόνου που οφείλεται σε μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης (myofascial trigger points)

-          Ομαλοποίηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων μέσω τεχνικών επιμήκυνσης και ολίσθησης του συνδετικού ιστού (περιτονιών)

-          Ομαλοποίηση της νευροδυναμικής μέσω θεραπείας του μυοπεριτονιακού περιβάλλοντος.

 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης αποτελείται από τρία 4ήμερα σεμινάρια:

1-      Δια Χειρός Μυοπεριτονιακές Τεχνικές για το Άνω Τεταρτημόριο (Upper Quadrant Manual Myofascial Course) – 4 ημέρες – Όπου αναπτύσσονται δια χειρός εφαρμογές για προβλήματα αυχένα, κεφαλής, ωμικής ζώνης και άνω άκρου.

2-      Δια Χειρός Μυοπερτονιακές Τεχνικές για το Κάτω Τεταρτημόριο (Lower Quadrant Manual Myofascial Course) – 4 ημέρες – Όπου αναπτύσσονται  δια χειρός εφαρμογές για προβλήματα θώρακα, οσφύος, πυέλου, ισχίων και κάτω άκρου.

3-      Σεμινάριο Ξηρής βελόνας (Dry Needling Course) – 4 ημέρες – Οι κύριες εφαρμογές Ξηρής Βελόνας αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες που έχουν ολοκληρώσει και τα 2 δια χειρός σεμινάρια (Δια χειρός 1 και 2).

 

Συνοπτικά ο Κύκλος Σεμιναρίων:

μυοπεριτονιακη κινητικη δυσλειτουργια και πονος 1

Τα παραπάνω σεμινάρια υποστηρίζονται επιστημονικά από τον διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό IMTT (http://www.imtt.ch).

Η IMTT ( Interessengemeinschaft für myofasziale Triggerpunkt-Therapie – Εκπαιδευτικός Οργανισμός για τη Θεραπεία Σημείων Πυροδότησης) ιδρύθηκε το 1995 και επικεντρώνεται στη μελέτη του μυοπεριτονιακού πόνου και στην εξέλιξη των δια χειρός τεχνικών, καθώς και της τεχνικής «ξηρής βελόνας»,  για τη θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης. Η IMTT πρεσβεύει μία συνδυαστική θεραπευτική παρέμβαση, που συνδυάζει δια χειρός τεχνικές και εφαρμογή ξηρής βελόνας στην περιοχή του μυοπεριτονιακού σημείου πυροδότησης, δια χειρός τεχνικές για τη μεταβολή της κινητικότητας των περιτονιών, διατάσεις, ασκήσεις χαλάρωσης, λειτουργική ενδυνάμωση και εργονομικές συμβουλές.

 

Δια χειρός Τεχνικές για το  Άνω Τεταρτημόριο (Upper Quadrant Manual Course)

-          Εισαγωγή στο μυοπεριτονιακό σύστημα (ανατομία, φυσιολογία).

-          Ανάλυση της σχέσης μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης (myofascial trigger points) και πόνου.

-          Μυοπεριτονιακοί περιορισμοί στο εύρος κίνησης αρθρώσεων και νευροδυναμικές επιρροές.

-          Τεχνικές ψηλάφησης μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης  σε μυς του αυχένα, της κεφαλής, της ωμικής ζώνης και του άνω άκρου

-          Βασικές διαδικασίες διαφοροποίησης πόνου μυοπεριτονιακής αιτιολογίας από πρωτογενείς αρθρικές, νευρικές και σπλαχνικές βλάβες.

-           Εφαρμογή δια χειρός τεχνικών θεραπείας μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησηςIMTT_M2_upper_limb

-          Ανάλυση προτύπων στάσης και κίνησης που σχετίζονται με δυσλειτουργίες εύρους και ολίσθησης περιτονιακών δομών.

-          Εφαρμογή δια χειρός τεχνικών εξομάλυνσης της κινητικότητας περιτονιακών δομών για την ομαλοποίηση προτύπων στάσης, κίνησης και νευροδυναμικής λειτουργίας.

-          Συζήτηση πάνω σε τομείς αυτοδιαχείρισης και συνολικού προγράμματος θεραπείας του ασθενή για την βέλτιστη αποκατάσταση και την μείωση της πιθανότητας υποτροπής για μία σειρά προβλημάτων όπως:

  • Αυχενικός πόνος με ή χωρίς αναφερόμενο πόνο στο άνω άκρο
  • Λειτουργικό σύνδρομο θωρακικής εξόδου
  • Πονοκέφαλος μυοπεριτονιακής συμβολής
  • Πόνος στην ωμική ζώνη που σχετίζεται με προβλήματα υπακρωμιακής προστριβής
  • Πόνος στον έξω και στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 

Καθηγητής

Κυπριώτης ΚωνσταντίνοςΚώστας Κυπριώτης PT, MSc, IMTT Instructor

Ο Κώστας Κυπριώτης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η κύρια ενασχόληση του αφορά τη φυσιοθεραπευτική προσέγγιση ασθενών με κινητικές δυσλειτουργίες, λόγω βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και την πολλαπλή σκλήρυνση. Παράλληλα, ασχολείται με προβλήματα μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών, που προκύπτουν σε διάφορες ομάδες ασθενών.

Εκπαίδευση – εξειδίκευση

Αποφοίτησε, το 2003, από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών.

Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων επιπέδου Master of Sciences από τα πανεπιστήμια Brunel του Λονδίνου (2005, MSc Neurorehabilitation) και Καποδιστριακού Αθηνών (2011, MSc “Μεταβολικές Παθήσεις των Οστών”, Ιατρική Σχολή Αθηνών).

Σε επίπεδο μεταπτυχιακής κλινικής μετεκπαίδευσης έχει πιστοποιηθεί από μεθόδους αποκατάστασης όπως:
• Maitland Concept (IMTA)
• PNF (IPNFA)
• Clinical Neurodynamics (NDS και NOI)
• Acupuncture (Norris Health)
• Kinematic Taping (IKTA)
• Fascial Manipulation (Stecco).
• Επιπρόσθετα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια καθηγητών, όπως ο Mark Jones, ο Paul Hodges, ο Lorimer Moseley και ο Angelo Maravita

Διδακτικό Έργο

Mετά την απόκτηση μετατπυχιακού τίτλου στη Νευροαποκατάσταση από το πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου παρακολούθησε το πρώτο σεμινάριο της προσέγγισης Bobath, για την αποκατάσταση ενηλίκων ασθενών με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, το 2008. Έκτοτε έλαβε μέρος σε κλινικά σεμινάρια της προσέγγισης σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ παράλληλα διετέλεσε υποψήφιος εκπαιδευτής της International Bobath Instructors Teaching Association (IBITA). Η IBITA αποτελεί ένα διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό, που παρέχει μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση σε Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ιατρούς και Λογοθεραπευτές σχετικά με την προσέγγιση Bobath. Από το 2017 είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής σεμιναρίων Bobath από την IBITA.

Παράλληλα, ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο του μυοπεριτονιακού συστήματος σε θέματα κινητικού ελέγχου και κινητικής δυσλειτουργίας. Το 2009 ξεκίνησε την παρακολούθηση σεμιναρίων μυοπεριτονιακής δυσλειτουργίας της Interessengemeinschaft für myofasziale Triggerpunkt-Therapie – IMTT®. Η IMTT (imtt.ch) είναι ένας Ελβετικός οργανισμός που παρέχει μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση σε Φυσικοθεραπευτές, και Ιατρούς, σχετικά με την αξιολόγηση και τη θεραπεία μυοπεριτονιακών δυσλειτουργιών. Το 2010 μετά από κλινική εκπαίδευση στην Ελβετία πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις για την απόκτηση της πιστοποίησης IMTT Trigger Point Therapist και συνέχισε την εκπαίδευση του ως υποψήφιος εκπαιδευτής της μεθόδου. Από το 2014, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής κλινικών σεμιναρίων της IMTT.

Το 2015, έγινε εκπαιδευτικό μέλος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας Foot Science (footscienceinternational.co.nz). Η foot science είναι διεπιστημονική ομάδα που ασχολείται με τη μελέτη προβλήματων του άκρου πόδα, καθώς και με την αντιμετώπιση τους μέσω της διαμόρφωσης ορθωτικών πελμάτων.

ΔημοσιεύσειςΣυνέδρια

Kypriglis-Kypriotis K., Tsiringakis G., Lampropoulou S. and Nowicky A. V. (2006) Corticospinal Excitability Changes Following Functional Electrical Stimulation of the Tibialis Anterior Muscle in Healthy Humans. Proceedings of Physiological Society 1, PC18 Poster Communications.

Lampropoulou S., Tsiringakis G., Kypriglis-Kypriotis K. and Nowicky A. V. (2006) The Impact of Exercise on Performance of an Arm Flexion Force-matching-task. Proceedings of Physiological Society, 07/06 PC 50 Poster Communications.

Κυπριώτης Κ. (2007) Νευρομυϊκές Δυσλειτουργίες σε Μυοπάθειες. Παρουσίαση: 17ο Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2008) Ρομποτική Εξάσκηση για τη Λειτουργική Αποκατάσταση του Άνω Άκρου, μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. 18ο Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2012) Η Διαδρομή από την Αξιολόγηση στη Θεραπεία για την Φυσιοθεραπευτική Προσέγγιση Ασθενών με Αγγειακό ΕγκεφαλικόΕπεισόδιο. Εργαστηριακή Παρουσίαση: 11η Ογκολογική Ημερίδα. Νοσοκομείο Αθηνών «ο Άγιος Σάββας».

Κυπριώτης Κ. (2014) Tο μυοπεριτονιακό σύστημα ως πηγή συμπτωμάτων στον σπονδυλικό πόνο. Παρουσίαση: 28ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Φυσικοθεραπευτών. Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2015) Ο ρόλος των αισθητικών ερεθισμάτων στο στασικό προσανατολισμό. Κλινική συσχέτιση με τη μέθοδο Bobath. Παρουσίαση: 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη.

Κυπριώτης Κ., Μαντά Ευαγγελία (2015) Η επιλεκτική κίνηση της πυέλου ως μέρος του στασικού ελέγχου και της λειτουργικής δραστηριοποίησης στον ενήλικα. Εργαστηριακή Παρουσίαση: 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη.

Κυπριώτης Κ., Μαντά Ευαγγελία (2015) H δυναμική σταθεροποίηση της ωμοπλάτης πάνω στον θωρακικό κλωβό, για την κίνηση του χεριού μακριά από το σώμα (προσέγγιση) σε νευρολογικούς ασθενείς. Εργαστηριακή Παρουσίαση: 29 Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦ, Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2015) Αξιολόγηση και αποκατάσταση ενηλίκων νευρολογικών ασθενών σε επίπεδο δραστηριότητας. 29ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦ, Αθήνα

Κυπριώτης Κ. (2016) Επίδραση Μυοπεριτονιακών Παρεμβάσεων στον Πόνο και στην Κινητική Δυσλειτουργία της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. 30ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦ, Αθήνα.

Κυπριώτης Κ. (2016) Μυοπεριτονιακές Εφαρμογές σε Πόνο και Κινητική Δυσλειτουργία της ΟΜΣΣ. Εργαστηριακή Παρουσίαση: 30 Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦ, Αθήνα.

Κώστας Κυπριώτης (2018) «Μετατραυματική πλαστικότητα μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Ενημέρωση της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης». 28ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας ΠΣΦ. Αθήνα

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Ημέρα 1η
08.30 – 09.00 Εισαγωγή στο σεμινάριο
09.00 – 10.30 Διάλεξη: Ενσωματώνοντας το μυοπεριτονιακό σύστημα στη διαδικασία κλινικού συλλογισμού
10.30 – 10.45 Διάλειμμα
10.45 – 12.30 Πρακτική: Αξιολόγηση και δια χειρός θεραπευτικές τεχνικές σε μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης (myofascial trigger points) και για την ομαλοποίηση της κινητικότητας των περιτονιών.
12.30 – 13.30 Διάλειμμα
13.30 – 15.30 Πρακτική: Πόνος στον αυχένα
15.30 – 15.45 Διάλειμμα
15.45 – 17.00 Πρακτική (συνέχεια)
17.00 Τέλος 1ης μέρας

Ημέρα 2η
08.30 – 10.30 Διάλεξη: Μυοπεριτονιακοί παράγοντες σε πονοκεφάλους και δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής άρθρωσης
10.30 – 10.45 Διάλειμμα
10.45 – 12.30 Πρακτική: Πονοκέφαλος και κροταφογναθική δυσλειτουργία
12.30 – 13.30 Διάλειμμα
13.30 – 14.30 Πρακτική (συνέχεια)
14.30 – 15.30 Πρακτική: Το μυοπεριτονιακό περιβάλλον του βραχιονίου πλέγματος
15.30 – 15.45 Διάλειμμα
15.45 – 17.00 Πρακτική (συνέχεια)
17.00 Τέλος 2ης μέρας

Ημέρα 3η
08.30 – 10.30 Πρακτική: Πόνος στην άνω θωρακική μοίρα της ΣΣ
10.30 – 10.45 Διάλειμμα
10.45 – 12.30 Πρακτική: Πόνος στον ώμο
12.30 – 13.30 Διάλειμμα
13.30 – 15.30 Πρακτική (συνέχεια)
15.30 – 15.45 Διάλειμμα
15.45 – 17.00 Πρακτική: Πόνος στον αγκώνα
17.00 Τέλος 3ης μέρας

Ημέρα 4η
08.30 – 10.30 Πρακτική: Πόνος στον αγκώνα (συνέχεια)
10.30 – 10.45 Διάλειμμα
10.45 – 12.30 Πρακτική: Πόνος στην άκρα χείρα
12.30 – 13.30 Διάλειμμα
13.30 – 14.30 Ομαδική δραστηριότητα κλινικού συλλογισμού
14.30 – 15.00 Ερωτήσεις – Σχόλια
15.00 Τέλος του σεμιναρίου

*Τμήματα του προγράμματος μπορεί να αλλάξουν

Προτεινόμενα Ξενοδοχεία Διαμονής

Μπορείτε να κάνετε απ’ ευθείας την κράτησή σας δηλώνοντας το όνομα της epimorfosis.

ΑΘΗΝΑ

Hotel Delfini** τιμή μονόκλινου με πρωινό 45 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο
τηλ.: +30 210 9415364 & 9415373