Μάλαξη Λεμφικής Παροχέτευσης μεθόδου VODDER (ZML) – ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ (Therapy 2) ’19 – ΑΘΗΝΑΣ

--Διαθέσιμες θέσεις: 06

Πληροφορίες & Δικαίωμα συμμετοχής

Το ΚΔΒΜ1 «epimorfosis» προτίθεται να διοργανώσει προχωρημένο σεμινάριο (Therapy 2) Μάλαξης Λεμφικής Παροχέτευσης – Manual Lymph Drainage (MLD) της μεθόδου του Dr. Vodder με τη συνεργασία του κέντρου ZML – Zentrum fur Manuelle Lympdrainage.

Το σεμινάριο διαρκεί 5 μέρες και θα διεξαχθεί:

στην Αθήνα στις 20 – 24 Φεβρουαρίου 2019

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στο ποσό των 550 ευρώ

Με την αποπληρωμή εκδίδεται τιμολόγιο ή απόδειξη.

Για την εγγραφή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά.

Για την οριστικοποίηση της συμμετοχής θα πρέπει να προκαταβληθεί το ποσό των 200 ευρώ σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

Εθνική Τράπεζα: 217/441034-39 (IBAN GR6801102170000021744103439) ή
Τράπεζα Πειραιώς: 5238-070348-955 (ΙΒΑΝ GR5501722380005238070348955) ή
Alpha Bank: 708002002013410 (ΙΒΑΝ GR4801407080708002002013410) ή
Eurobank: 0026.0037.01.0201090153 (ΙΒΑΝ GR4502600370000010201090153)

Δικαιούχος: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΕ

Μπορείτε επίσης να κάνετε τις πληρωμές σας με ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (χωρίς δική σας επιβάρυνση) από τα παρακάτω links:

money-coinΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ (200€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΠΟΣΟΥ (350€) money-coinΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ (550€)

 

 

 

το αργότερο μέχρι τις: 31 Ιανουαρίου 2019

Το υπόλοιπο ποσό 350 ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί σε έναν από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ή μέσω κάρτας, τουλάχιστον δύο μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από υπαιτιότητα της “epimorfosis” η προκαταβολή επιστρέφεται αμέσως.

Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου θα επιβεβαιώνεται με email ή/και sms που θα αποστέλλεται στους συμμετέχοντες.

Παρακαλείσθε να μην αγοράζετε το αεροπορικό σας εισιτήριο έως ότου λάβετε το παραπάνω email (ή/και sms) επιβεβαίωσης ότι το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί.

epimorfosis_logoΤόπος Διεξαγωγής Αθήνα:
Αίθουσα σεμιναρίων «epimorfosis»
Καραολή & Δημητρίου (πρώην Ελευθερίας) 105, 183 45 – Μοσχάτο
Τηλ.: +30 210 4829303

 

Το ΚΔΒΜ1 “epimorfosis” διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής της αίθουσας διεξαγωγής και των καθηγητών ανάλογα με την διαθεσιμότητα τους.

Αριθμός Συμμετεχόντων: Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβεί τα 26 άτομα. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από 26 θα τηρηθεί λίστα αναμονής με βάση την ημερομηνία οριστικοποίησης της συμμετοχής (κατάθεση προκαταβολής).

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής και παρέχεται έντυπo υλικό (σημειώσεις) παρακολούθησης.

Το σεμινάριο Therapy 2 απευθύνεται σε φυσικοθεραπευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας που έχουν παρακολουθήσει το προχωρημένο – Therapy 1 - σεμινάριο Λεμφικής Παροχέτευσης – Manual Lymph Drainage (MLD) .

Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η Αγγλική και η Γαλλική και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Γενικές Πληροφορίες

logo mldΗ μέθοδος
Για την πλήρη εκμάθηση της μεθόδου, προβλέπεται άλλο ένα (1) επίπεδο γνώσης και έχει προγραμματισθεί ως εξής:
Therapy 3: (5 μέρες) 17 - 21 Ιουλίου 2019

Σε όλα τα σεμινάρια προβλέπεται κλινική άσκηση σε ασθενείς.

Αντικείμενο σεμιναρίου

mld_01Οι θεραπευτές θα είναι πλήρως πιστοποιημένοι in σε όλες τις διαφορετικές τεχνικές του MLD / CDT. Κάθε συμμετέχοντας θα εκπαιδευτεί και στα τέσσερα επίπεδα της Θεραπείας Πλήρους Παροχέτευσης (CDT) και θα μάθει πώς να αντιμετωπίζει το λεμφοίδημα και το λεμφοστατικό οίδημα. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, κάθε συμμετέχοντας θα είναι ικανός να εκτελεί την τεχνική της Manual Λεμφικής Παροχέτευσης (MLD), να κάνει επιδέσεις, να εφαρμόζει συγκεκριμένες ασκήσεις κατά τη διαδικασία της παροχέτευσης και να εφαρμόζει κάλτσες συμπίεσης. Θα μάθουν επίσης, πώς να εφαρμόζουν αυτές τις τεχνικές με έναν εύκολο, αποτελεσματικό τρόπο στις διάφορες μορφές οιδήματος του κάθε ασθενούς. Επιπλέον, ο θεραπευτής θα κατανοήσει τις ιατρικές ενδείξεις και τις αντενδείξεις της τεχνικής MLD και της επίδεσης. Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στην εφαρμογή της λεμφικής παροχέτευσης με βάση τις αρχές της μςθόδου του Dr. Vodder. Η ανατομία, η φυσιολογία και η παθοφυσιολογία του λεμφικού συστήματος θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την δημιουργία των διαφορετικών ειδών του λεμφοιδήματος.

 

mld_legΠεριεχόμενα (Θεωρητικές & πρακτικές παρουσιάσεις,)

1. Ανατομία Βασικά λεμφικά αγγεία, Λεμφοσυλλέκτες, Λεμφικοί αγωγοί (μορφολογία, τοποθεσία, λειτουργία) Lymphnodes (τοποθεσία, λειτουργία) Watersheds, Περιοχές λεμφικής παροχέτευσης, λεμφο-λεμφατικές αναστομώσεις
2. Φυσιολογία Κυκλοφορικό σύστημα, γενικά Μικρο-κυκλοφορία Starling hypothesis, Starling equilibrium (ισορροπία) Διήθηση, Επαναρρόφηση, Λεμφική μεταφορά
3. Παθοφυσιολογία Βασικό λεμφοίδημα, Κατάταξη και Διαβάθμιση Τύποι λεμφικής ανεπάρκειας
4. Επακόλουθα λεμφόστασης, κυτταρικός πολλαπλασιασμός, αντισταθμιστικός μηχανισμός
5. Διαδικασίες διάγνωσης Ιατρικό ιστορικό ασθενών, έλεγχος, ψηλάφηση, ποσότητα μέτρησης
6. Πρωτογενές λεμφοίδημα Παθοφυσιολογία, διάγνωση, διαφορική διάγνωση, εξέλιξη, θεραπεία
7. Δευτερογενές λεμφοίδημα (διάγνωση, εξέλιξη, θεραπεία)
8. Λιποίδημα, Λίπο-λεμφοίδημα Παθοφυσιολογία, διάγνωση, διαφορική διάγνωση, εξέλιξη, θεραπείαae-vodder-12132_186x186
9. Αγγειακό και λεμφοστατικό οίδημα Παθοφυσιολογία, διάγνωση, διαφορική διάγνωση, εξέλιξη, θεραπεία
10. Λεμφοστατική εντεροπάθεια
11. Θεραπευτικές μέθοδοι Manual λεμφική παροχέτευση, Συμπιεστική επίδεση, Συμπιεστικοί νάρθηκες, Αντλίες αναρρόφησης, Εκπαίδευση ασθενούς
12. Q and A, Tips and Tricks

Dr. Emil Vodder and his wife Estrid

 

Καθηγητές

204_3

Hans Pritschow MLD / CDT Instructor,

Ο Hans είναι πιστοποιημένος καθηγητής και έχει διδάξει τη μέθοδο αντιμετώπισης λεμφοιδήματος του Dr. Vodder σε χιλιάδες φυσιοθεραπευτές, όπως και σε σπουδαστές της σχολής Φυσιοθεραπείας του Foldi, Freiburg, Γερμανία, από το 1982. Πρόσφατα έγινε διευθυντής του Κέντρου Λεμφικής Παροχέτευσης στο Waldkirch της Γερμανίας. Το 1977 η θεραπεία του λεμφοιδήματος, μαζί με τη συνδυασμένη φυσική αποσυμφορητική θεραπεία, άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστή στους φυσικοθεραπευτές της Γερμανίας. Η Manual λεμφική παροχέτευση, η οποία αναπτύχθηκε από τον Dr. Vodder συνδυάστηκε κλινικά με την πιεστική περίδεση, με θεραπευτικές ασκήσεις και περιποίηση δέρματος από τον Adonk. Οι έρευνες έδειξαν ότι ο ασθενής είχε ελάττωση του οιδήματος σε ποσοστό 80% μέσα στις πρώτες 3-4 θεραπείες.
Μετά από την πρώτη φάση της αποσυμφόρησης, ο ασθενής θα έπρεπε να φορά έναν συμπιεστικό νάρθηκα για να διατηρούνται τα αποτελέσματα της θεραπείας. Ηταν μεγάλη ικανοποίηση για τον Hans Pritschow να πάρει μέρος σε αυτή την ανάπτυξη όταν πρωτοξεκίνησε να δουλεύει με τον Asdonk το 1977 στην πρώτη κλινική που εξειδικευόταν στη θεραπεία του λεμφοιδήματος παγκόσμια. Το 1982, απέκτησε επίσημα το πρώτο πτυχίο «Teacher of MLD» στη Γερμανία. Την ίδια χρονιά συνάντησε τον Dr. Vodder. Από το 1983 μέχρι το 1990 ήταν ο πρώτος επικεφαλής καθηγητής και στη συνέχεια ο διευθυντής της σχολής Foldi, Freiburg, η οποία είχε πάνω από 900 σπουδαστές κάθε χρόνο. Από το 1991 διδάσκει τη συνδυασμένη φυσική αποσυμφορητική θεραπεία σε φυσιοθεραπευτές σε όλη την Ευρώπη, ενώ συγχρόνως ασχολείται με τα λεμφοιδήματα στην ιδιωτική του κλινική στο Black Forest.

Hans Pritschow CI in MLD/CDT: The excellence of care and the training of highly qualified and skilled MLD/CDT therapists are the goals of this first course in MLD / CDT at «epimorfosis»

 

Dr. Christian SchuchhardtDr. Christian Schuchhardt, MLD / CDT Instructor,

Dr. med. Christian Schuchhardt , γεννήθηκε το 1945 στην Βασιλεία.

Σπούδασε ιατρική στο Φράιμπουργκ i. Breisgau και στο Αμβούργο.

Από το 1964 μέχρι το 1972, ήταν ειδικευόμενος Ιατρός στο παθολογικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου στο Φράιμπουργκ, το 1974 έως το 1983 ειδικεύτηκε στην παθολογία, αιματολογία και ογκολογία στην κλινική του πανεπιστημίου Φράιμπουργκ και από το 1983 έως το 1990 ήταν διευθυντής στην κλινική Földiklinik Hinterzarten.

Το 1990 έγινε διευθυντής της κλινικής Klinik Pieper, St. Blasien-Menzenschwand, εξειδικευμένη κλινική για ογκολογικές και λεμφικές παθήσεις.

Έχει κάνει πολυάριθμες δημοσιεύσεις με αντικείμενο την ογκολογία και την λεμφολογία.

Είναι συν-εκδότης πολλών ειδικών συγγραμμάτων της λεμφολογίας, όπως:

  • Drenaggio linfatico , teoria, techniche di base e applicate & fisioterapia decongestionante, , 1. έκδοση 2009,
  • Erkrankungen des Lymphgefässsystems, 4. έκδοση 2006,
  • Lymphedema- Diagnosis and Therapy (1997, 2000, 3. Édition 2007),
  • Das Lymphödem und die komplexe physikalische Entstauungstherapie, 2. έκδοση 2008, και άλλα.

Παρευρίσκεται τακτικά σε συνέδρια παραθέτοντας διαλέξεις στην Γερμανία και στο εξωτερικό.

Είναι ιατρικός διευθυντής πολλών σχολών για την λεμφική παρακέντηση σύμφωνα με την μέθοδο Asdonk/Földi σε Ελβετία, στη Γερμανία και στον Καναδά.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής ένωσης λεμφολογίας και πρόεδρος της εκπαιδευτικής επιτροπής της γερμανικής ένωσης λεμφολογίας.

 

EVRIPIDIS_NEWΕυριπίδης Τριανταφύλλου Bsc, Msc, MLD/CDT Instructor

Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθηνών και ασκεί το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή από το 2004. Αφού εργάστηκε σε διάφορα κέντρα φυσικοθεραπείας και σε θεραπείες κατ’ οίκον διαμορφώνοντας την θεραπευτική του προσέγγιση, ανακάλυψε την κλίση του για μία ιδιαίτερη κατηγορία θεραπείας, αυτή της αποκατάστασης των παθήσεων του λεμφικού συστήματος.

Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του πάνω στην αναγνωρισμένη μέθοδο Vodder για την ολοκληρωμένη διαχείριση των οιδημάτων. Απέκτησε μεγάλη εμπειρία τα τελευταία χρόνια, βλέποντας πάνω από 1.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία, κοντά σε αναγνωρισμένους επιστήμονες όπως ο Hans Pritschow, ο Christian Schuchardt (τ. πρόεδρος της Γερμανικής Λεμφολογικής Εταιρείας) και άλλους. Πρωτογενή λεμφοιδήματα άνω και κάτω άκρων, κορμού και γεννητικών οργάνων, δευτερογενή λεμφοιδήματα μετά από επεμβάσεις για αφαίρεση όγκου, πρησμένα άκρα από φλεβική ή καρδιακή ανεπάρκεια, εκτεταμένα λιποιδήματα αποτελούν μερικά από τα οιδήματα που έχει αντιμετωπίσει.

Αποτελεί εκπαιδευτικό μέλος της ομάδας ZML Pritschow που διδάσκει σεμινάρια στη Γερμανία και την Ελλάδα σε συνεργασία με την “epimorfosis” βάση του Γερμανικού μοντέλου και είναι πλέον ο μόνος πιστοποιημένος καθηγητής στην Ελλάδα πάνω στην μέθοδο. Από το 2010 επισκέπτεται τη Γερμανία συστηματικά παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο της αποκατάστασης του λεμφοιδήματος συμμετέχοντας σε κλινικά σεμινάρια και εργαζόμενος με ασθενείς σε διάφορα εξειδικευμένα κέντρα στο Μέλανα Δρυμό. Από το 2013 είναι μέλος της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας και από το 2014 μέλος της Γερμανικής Λεμφολογικής Εταιρείας (DGL).

Το 2016 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για το Λεμφοίδημα του ΠΣΦ, την οποία πλέον υπηρετεί ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Επιπρόσθετα έχει ασχοληθεί με τα συμπιεστικά ενδύματα, απαραίτητο στοιχείο στη διαχείριση των λεμφοιδημάτων, όπου είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα πιστοποιημένος στην μέτρηση και αξιολόγησή τους από τη Juzo Academy.

Παράλληλα για την πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική αντιμετώπιση των ασθενών, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σεμιναρίων του Maitland Concept (2008-2013) ακολουθώντας ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον τίτλο του ΟΜΤ (η πλέον αναγνωρισμένη παγκοσμίως διάκριση από την IFOMPT πάνω στο manual therapy). Από το 2014 είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας της ΙΜΤΑ (International Maitland Teachers Association).

Από το 2013 αποτελεί επίσης εκπαιδευτικό μέλος της ΙΚΤΑ (International Kinematic Taping Academy) που αφορά τη χρήση ελαστικής ταινίας με μυοσκελετικές και λεμφικές εφαρμογές, διδάσκοντας σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Εκτός από το να διδάσκει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθεί συστηματικά επιστημονικά, μεταπτυχιακά σεμινάρια για να διατηρείται πάντα σε κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο. Ενδεικτικά έχει παρακολουθήσει τις παρακάτω μεθόδους:

Myofascial Trigger Point Therapy. IMTT recognized Μodule I, II και Dry needle I. Καθηγήτρια: Heidi Tanno – Rast, Heinz Hofer, Senior IMTT instructors. Αθήνα 2010, 2011.
Neurodevelopmental Treatment – Bobath, for the Adult Patient. I.B.I.TA. Recognized Basic I, II, ΙΙΙ. Καθηγητής: Jos Kurvers IBITA instructor. Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2012.
Neurodynamic Solutions. Καθηγητής Michael Shacklock. Αθήνα 2010
Lumbopelvic Motor Control. Καθηγητής Paul Hodges DSs PhD MedDr BPhty FACP. Athens 2012
Clinical Pilates – Clinical Reformer. Καθηγήτρια Shari Rosenberg (UCT)- Stott trained Pilates instructor. Αθήνα 2009-2013
Fascial Manipulation course. Καθηγητής Dr Antonio Stecco MD. Αθήνα 2013
Mobilization of the nervous system. Καθηγήτρια Gerti Bucher-Dollenz. Αθήνα 2012
Manual Concepts. Καθηγητής Tobi Hall. Αμβούργο, Δρέσδη (Γερμανία) 2008,2009

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Για την υποστήριξη της ανάπτυξης του λεμφοιδήματος στην Ελλάδα το 2014 εξέδωσε στα Ελληνικά και συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου «Λεμφοίδημα – Διαχείριση και θεραπεία» των Hans Pritschow και Christian Schuchardt.
Παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής Λεμφολογικής Εταιρείας DGL, στην Titisee (Γερμανία) 2015, του θέματος:
“Case Study: Conservative treatment of a patient with chylaskos and chylous pleural effusions”
Παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της DGL, στο Hof (Γερμανία) 2016, του θέματος:
“CDT in Greece – Patient Examples”
Παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), στην Αθήνα 2016, του θέματος:
“Λεμφοίδημα μετά από μαστεκτομή – αυτοδιαχείριση και εφαρμογή αυτο-περίδεσης”

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Ημέρα 1η
08.30 Εγγραφές
09.00 Θεωρία, διαφοροδιάγνωση οιδημάτων
10:00 Διάλειμμα
10:15 Δευτερογενή λεμφοιδήματα
12:30 Διάλειμμα
13:00 Νεότερες εξελίξεις για το λεμφοίδημα
15.00 Διάλειμμα
15.15 Λιποίδημα
16.00 Τέλος 1ης μέρας

Ημέρα 2η
08:30 Θεωρία, παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων
10:00 Διάλειμμα
10:15 Στάδια λεμφοιδήματος
12:00 Διάλειμμα
13:00 MLD εργαστήριο: θεραπεία του στήθους και της πλάτης
14.45 Διάλειμμα
15.00 MLD εργαστήριο: θεραπεία της κοιλιακής χώρας, περίδεση άνω άκρου
16.00 Τέλος 2ης μέρας

Ημέρα 3η
08:30 Λεμφοίδημα: Δευτερογενές λεμφοίδημα άνω άκρου μετά από μαστεκτομή
10:00 Διάλειμμα
10:15 MLD εργαστήριο: Πρωτόκολλο θεραπείας για δευτερογενές λεμφοίδημα άνω άκρου, θεραπεία του κορμού
12:30 Διάλειμμα
13:00 MLD εργαστήριο: Πρωτόκολλο θεραπείας για δευτερογενές λεμφοίδημα άνω άκρου, θεραπεία του άνω άκρου
14.45 Διάλειμμα
15.00 Επίδειξη ασθενή
16.00 Τέλος 3ης μέρας

Ημέρα 4η
08:30 Δευτερογενές λεμφοίδημα: Διασφάλιση ποιότητας, διαφοροδιάγνωση, ενημέρωση ασθενή
10:00 Διάλειμμα
10:15 MLD εργαστήριο: Πρωτόκολλο θεραπείας για δευτερογενές λεμφοίδημα κάτω άκρου
Επίδειξη ασθενή με μαστεκτομή
12:30 Διάλειμμα
13:00 MLD εργαστήριο: Πρωτόκολλο θεραπείας για δευτερογενές λεμφοίδημα κάτω άκρου, θεραπεία του κορμού, του άκρου
14.45 Διάλειμμα
15.00 Συμπιεστική περίδεση κάτω άκρου σε 8 – 10 λεπτά
16.00 Τέλος 4ης μέρας

Ημέρα 5η
08:30 Δευτερογενές λεμφοίδημα: Ολοκληρωμένη αξιολόγηση
10:00 Διάλειμμα
10:15 Εργαστήριο μετρήσεων: Μέτρηση συμπιεστικών ενδυμάτων άνω άκρου
12:00 Επίδειξη ασθενή (2η θεραπεία)
12:30 Διάλειμμα
13:00 Περίδεση άνω άκρου σε 3-5 λεπτά και κάτω άκρου σε 8-10 λεπτά
Ερωτήσεις – Συζήτηση
15.00 Τέλος σεμιναρίου MLD – Therapy 2

Προτεινόμενα Ξενοδοχεία Διαμονής

Μπορείτε να κάνετε απ’ ευθείας την κράτησή σας δηλώνοντας το όνομα της epimorfosis.

ΑΘΗΝΑ

Hotel Delfini** τιμή μονόκλινου με πρωινό 45 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο
τηλ.: +30 210 9415364 & 9415373